Ervaringen

Waarom is het nu zo belangrijk om een EHBO diploma te hebben? Breng je de opgedane kennis echt wel in praktijk? Zeker wel!

Hieronder kunt u lezen wat onze EHBO-ers zoal meemaken in hun dagelijks leven. Op het werk, in privésfeer, tijdens het sporten of tijdens een inzet. En u zult merken dat het meer inhoudt dan alleen maar pleisters plakken. Een EHBO-er van EHBO Obdam wéét hoe te handelen!

Op een dinsdagochtend wordt een leerling bij mij binnen gebracht door een ondersteuner. Zijn gele jas en handen zitten onder het bloed. Er wordt een theedoek tegen zijn voorhoofd gedrukt. Het blijkt dat hij met zijn hoofd tegen het ijzeren schoolhek is gekomen. 

Als de theedoek wordt opgetild, zie ik een diepe snee van ongeveer 3 cm van boven naar beneden op zijn voorhoofd. We maken de wond schoon met water en gaas kompressen. Ik moet eigenlijk de wondranden tegen elkaar aandrukken en hechtpleisters plakken. Dit is een wijkende wond in het aangezicht en daar bellen we meteen de huisarts voor. De huisarts zal de hechtstrips meteen verwijderen om de wond te kunnen bekijken. Ik weet uit ervaring dat dit heel pijnlijk is. We besluiten om de wond met druk steriel af te dekken. 

Het probleem is echter dat de ouders het Nederlands niet voldoende beheersen en dus moeite zullen hebben om het contact te maken met de huisarts.  Ik bel eerst de ouders op met de mededeling dat ze naar school moeten komen en ik geef aan dat ik de huisarts zal bellen. Mijn tweede telefoontje gaat naar de huisarts die ik van de situatie op de hoogte breng. Als de leerling zich bij de receptie meldt, zal hij meteen geholpen worden.

Vader komt naar school op de fiets, want hij heeft geen rijbewijs. We vinden het niet verstandig om een leerling met een hoofdwond achterop de fiets te vervoeren. We besluiten hem met de auto te brengen. Vader en zoon moeten achterin, zodat ik me op het rijden kan richten en vader zijn zoon in de gaten kan houden.

 

Bij de huisarts worden we inderdaad meteen geholpen. Het verband wordt verwijderd, er worden verdovingen geplaatst en de wond wordt gehecht. Mijn leerling gedraagt zich voorbeeldig. Moeder is inmiddels ook naar de praktijk gekomen. 

Mijn leerling komt met een grote pleister de spreekkamer uit. Vader heeft inmiddels zijn dochter gebeld, zodat zij de nazorg kan vertalen. Hij mag twee dagen niet douchen en de pleister moet erop blijven zitten. Er wordt meteen een afspraak gemaakt om de hechtingen te verwijderen. 

Ik breng moeder en zoon naar huis en vertel dat hij morgen een dagje thuis mag blijven om bij te komen. Vader breng ik naar school, zodat hij zijn fiets op kan halen. 

Donderdagochtend komt mijn leerling met een schone, gele jas en een grote, witte pleister op zijn voorhoofd breed lachend het schoolplein op.